fbpx

Anneli Furustad - En duracellkanin i ett modernt fodral

“Colorful with an amazing energy and eager to learn and share” var det fina svaret jag fick när jag bad en kollega beskriva mig, något som jag med stolthet bär upp och hoppas att andra kollegor delar. 

Ofta får jag höra att jag liknar den rosa duracellkaninen och på många sätt så stämmer det. För 12 år sedan låg jag på intensivvårdsavdelningen och en läkare sa en natt – Anneli du måste kämpa, du måste ta fram all energi som finns kvar i din kropp. Du har en 10 dagar gammal dotter i din famn. Du måste klara detta! Jag klarade det och som extra belöning så fick jag många extrabatterier som trummar ganska fort. Duracellkaninen i mig var född. 

Jag brukar fundera över några avgörande steg som gjort mig till den jag är professionellt idag. Att vara driftchef på Mekonomen med 100 system och 6000 användare, är det första och har bidragit till min bästa förmåga, att prioritera. Att hela tiden väga åtgärder mot affärspåverkan har format mig och hjälper mig ständigt framåt. Detta är också något jag upplever att många företag har svårt för och då jag upplever vilken enorm framgång det kan ge, vill jag gärna dela med mig av min kunskap inom ämnet. Kan man prioritera har man större möjligheter till framgång.

"Att hela tiden väga åtgärder mot affärspåverkan har format mig och hjälper mig ständigt framåt."

Efter 20 år inom IT där jag alltid arbetat för att göra IT-avdelningen affärsnära så blev jag lockad av att komma närmare slutkunderna. Jag ville använda mina många insikter om vad rätt IT-miljö kan göra och genom det få möjlighet att komma ännu närmare affären och kunden. På Indiska satt E-com avdelningen bara ett par meter bort och samarbetet blev direkt tight och snabbt öppnades möjligheten att ta över rollen som E-com chef. Detta blev mitt andra avgörande steg i karriären.


De energigivande utmaningarna


Att ta över rollen som E-com chef på Indiska samtidigt som jag byggde upp en utvecklingsavdelning och hade kvar rollen som CIO var ett steg som både var utmanade och där inlärningskurvan var brant. Det är energigivande att anta utmaningar som känns lite omöjliga och där man måste ta fram all energi man har. Att jag fick testa hur agilt man kan arbeta om man sitter på flera stolar samtidigt har jag tagit med mig till mina kunder idag. Och jag ser en stor utmaning i att många företag har sina e-com organisationer utspridda på allt för många avdelningar. På kvällarna skissar jag därför på en workshop där man samlar avdelningscheferna på bolag och går igenom samtliga processer inom e-handel för att utmana tanken om hur man kan arbeta mer agilt och effektivt. Hur snabbt kan man egentligen skapa ett bra nyhetsbrev?! 

"På en arbetsplats i min ungdom fick jag höra att jag gärna fick tona ner min klädsel då starka färger tog för mycket plats. "

Jag var ung och tänkte att jag inte skulle störa. Vi fick sen en ny chef som en dag i stället frågade mig varför jag tog så lite plats – du kan ju detta, ta all plats du kan och vill! Nu rullar jag #pinkmonday på Linkedin varje måndag för att påminna arbetssverige om att vi inte har uppnått ett jämställt arbetsliv än. Med två små döttrar vill jag ge dem alla möjligheter framåt. Mitt nyårslöfte för i år är att våga stå på scen, att våga dela med mig av de insikter jag har runt E-handel, organisationer och prioriteringar. 

Photo: Improove

Sträcka handen till e-handel

Sedan 10 månader tillbaka arbetar jag som konsult inom E-handel på Improove. I år startar jag tillsammans med dom dotterbolaget Improove Growth.  Vi ser ett stort behov hos företag med e-handel som, för att ta nästa steg i sin digitala försäljning, behöver hjälp med att se helheten, prioritera, och sedan faktiskt utföra. 

Där är Improove Growth en partner. Där vi, förutom att se helheten, prioriterar och utför, även bistår med specialistkompetens inom tex. SEO, konverteringsoptimering och e-handelsorganisation. Och i de bolag där det behövs, är vi med och höjer kompetensen och kan bemanna temporärt som tex e-handelschefer.

 

Det enda som kanske saknas i denna beskrivningen av mig är att jag älskar att möte nya människor. Och därför är jag extra glad att få vara en del av Gmeet. Alla möten ger mig nya tankar och idéer, fyller på min hjärna med något nytt och ger mina batterier lite extra laddning. Just nu möter jag gärna andra som jobbar inom E-handel eller som vill ha hjälp med sin E-handel. Och så älskar jag delicatobollar, när tar vi en fika? 

 

 

Anneli Furustad

COO Improove Growth and Gmeet Ambassador

She has a solid experience in e-commerce, most recently as ecommerce manager at the Swedish retail brand “Indiska”.